Klassieke Bolide
0184 61 28 42

 

Waarom taxeren?

28-04-2017

Waarom taxeren?
Een taxatierapport dient om de waarde van je voertuig vast te leggen. Het vormt een erkenning van merk, type, uitvoering, bouwjaar en andere bijzonderheden die liefhebbers relevant achten. Maar het zegt ook iets over de conditie, eventueel verbeterd door gedane investeringen. Een taxatierapport is van belang voor diverse doeleinden.


Voor volledige dekking
Je moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het jaarlijks vele honderden klassiekerliefhebbers: je troetelkind wordt beschadigd of gestolen. Wie zijn voertuig met een volledige dekking wil verzekeren, kiest voor een WA-cascopolis (all risk) waarbij je geheel schadeloos wordt gesteld in het geval van schade of diefstal. De uitgekeerde som moet het mogelijk maken om binnen een redelijke termijn een vergelijkbaar voertuig in een gelijkwaardige conditie te vinden. Als uitgangspunt voor het bepalen van dit bedrag dient een officieel erkend taxatierapport, uitgewerkt en ingediend vóórdat je de schade claimt.

Taxeren ook zinvol bij alleen WA verzekering
Taxeren kan ook veel nut hebben als je voertuig alleen WA-verzekerd is. Raak je namelijk buiten je schuld bij een aanrijding betrokken, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich bij het uitkeren van de schade baseren op het taxatierapport, in plaats van de – meestal veel lagere – dagwaarde.

Alle bijzondere automobielen
Taxeren is niet alleen een must voor oldtimers van 25 jaar en ouder. Een gedegen taxatierapport is net zo zeer van belang bij youngtimers of andere bijzondere automobielen, zelfs van recente datum.

Fiscale redenen
Een toenemend aantal ondernemers least een old- of youngtimer. Er kunnen ook fiscale redenen zijn voor een taxatie, bijvoorbeeld als een ondernemer zijn zakelijk aangekochte auto ook privé wil gebruiken. Bij een auto van vijftien jaar of ouder betaal je geen bijtelling over de nieuwprijs, maar over de waarde in het economisch verkeer (35%). Deze wordt bepaald door het voertuig te laten taxeren.

Geldigheidsduur taxatierapport
Een taxatierapport kent over  het algemeen een geldigheidsduur van maximaal 36 maanden. Het afbakenen van zo’n periode heeft vaak voordelen voor de eigenaar van het voertuig. Zo kunnen de groeiende leeftijd maar ook technische en/of optische verbeteringen voor een verhoging van de waarde zorgen. Per verzekeringsmaatschappij en polis is de geldigheidsduur van een taxatierapport verschillend, u dient zelf bij te houden of uw rapport is verlopen.

Bron: